VNÍMÁNÍ PŘÍTOMNOSTI 1.3.

VNÍMÁNÍ PŘÍTOMNOSTI

Buddha: „Minulost již neexistuje a budoucnost ještě nenastala. Existuje pouze jediný okamžik, v němž můžeme žít, a tím je přítomná chvíle.“

Opravdu vnímat sebe sama, druhého člověka nebo cokoliv jiného je možné pouze v pří/tomném okamžiku (být při tom). Milovat znamená vnímat a být milován znamená být vnímán. Jsme-li milováni, jsme vnímáni. Je nám věnována pozornost.

1. krok: vnímám sama sebe. Vím, že jsem tady a teď. Přináší mi to velikou radost.

2. krok: vnímám tebe. Vím, že jsi tady a teď. Přináší mi to velikou radost.

Toto pravidlo platí obecně. Je nutné vnímat (dělat) všechno s plným vědomím toho, co se děje právě teď. (Ná - vím, že tato květina je tady. Vý - usmívám se na tuto květinu). Západ slunce je něco nádherného, ale pokud zde nejsme „my“, západ slunce pro nás neexistuje! Když pohlédneme na měsíc v úplňku, zhluboka se nadechneme, vydechneme a řekneme „vím, že jsi tady, a mám z toho velkou radost,“ začneme cítit, že jsme obklopeni zázraky. Jen si musíme uvědomit, že tady jsou právě teď a dívat se vždy doopravdy - s intenzivně přítomnou myslí!

Láska znamená být přítomen. Nejbližší lidé chtějí naši přítomnost. Musí se to natrénovat. V běžném životě bývají naše těla a mysli jen zřídkakdy spolu. Dech funguje jako most. Spojuje mysl s tělem. „Ná - vím, že nadechuji.  Vý - vím, že vydechuji. Ná – jsem tady, Vý - jsem tady pro tebe.“

Čtyři aspekty lásky:

1. Láskyplná vlídnost, laskavost a shovívavost. Schopnost obdařit milovanou bytost láskou a štěstím. Procvičovat hluboký vhled do nitra partnera. Pokud mu neporozumíme, nemůžeme ho opravdu milovat. Základním kamenem lásky je tedy pochopení. Bez porozumění je láska nemožná. Abychom někomu porozuměli, musíme si na to udělat čas.

2. Soucit = správně chápat podstatu utrpení. Nestačí jen touha ulevit druhému. Aktem lásky je třeba udělat něco konkrétního a pomoct mu dosáhnout změny.

3. Radost. Pokud se s někým trápíme, pravá láska to není.

4. Rovnováha a svoboda. Milovaná osoba se musí cítit svobodná nejen navenek, ale i vnitřně. „Lásko, máš dostatek místa ve svém srdci i kolem sebe?“

*Prvně je nutné změnit sebe. Ne druhého. *Dávejme prostor k naslouchání sobě i ostatním. *Dopřejme si čas na bdělé dýchání. Potřebujeme se s ním v klidu posadit a „pobejt.“. (Jen v mikrovlnné troubě je vše hotové do tří minut). *Schopnost vnímat přítomnost je naším pokračováním a trváním.

„Hezká chvilka - co je víc? Vonět láskou, dál už nic…“

Jana (1. 3. 2022)