NOVÝ ZAČÁTEK 7.3.

NOVÝ ZAČÁTEK

„Inteligence neznamená nedělat chyby.

Inteligence znamená neopakovat stále stejné chyby.“

Nový začátek je úžasný čin. Když sami sebe ujistíme o tom, že jsme se rozhodli přestat se chovat tak jako v minulosti, změna je okamžitá.

Při bdělosti dokážeme rozpoznat návyk mysli unikat do minulosti a budoucnosti. Stačí si uvědomit: „Ach jo, zase jsem tomu propadl/a!“ Když ztratíme bdělost, vynoří se staré konflikty. Utrpení máme uložené uvnitř v sobě. Potřebujeme je osvítit reflektorem pozornosti a okamžitě se k sobě vrátit (místo útěku). Dát věci do pořádku nejdříve sami se sebou, pak s někým jiným a nakonec s Božstvím. (Místo Boha „ukřižujme“ svoje ego!).

Praxe: Udělejte jen jeden krok. Zastavte se. Usmějte se. Zhluboka dýchejte. Otevřete fyzické tělo. Nevzpírejte se a nepoužívejte intelekt. Dejte rozumu dovolenou! (Intelekt funguje jako igelit, který brání proniku kapek vody do půdy). Dopřejte si čas, zajímejte se o sebe, hlaďte a kolébejte dechem svoji bolest. „Ná - uklidňuji své pocity; vý - usmívám se na své pocity. Ná – tiším svoji bolest; vý – bolest odchází…“

Všichni v sobě máme nezhojená zranění, která si neseme ve vlastním nitru. Něco jako zasukované uzlíky. Když je nerozvážeme, utrpení bude narůstat. Vztek je časovaná bomba, naplněná obrovským utrpením. A v něm se „ztratila“ láska.

Člověk, který neumí (nemůže) přijímat lásku, je „hladový přízrak.“ Má veliký, prázdný žaludek a zároveň strašlivý hlad, protože jeho hrdlo je příliš úzké. Není schopen spolknout žádnou potravu, ačkoliv má všude kolem sebe jídla dostatek. Nedokáže nic přijímat ani vstřebat.

Praxe: Napsali jste někdy dopis sami sobě? Udělejte to! Vypište se ze všeho, co vás svírá a tíží. Pak se vraťte k sobě, obejměte se a řekněte: „Moje milá, jsem tady pro tebe. Vím, že v sobě nosíš hodně smutku. Cítím tvé rány. Je mi líto, že jsem tě opustila na tak dlouhý čas. Díky vědomému dýchání jsem se vrátila.“

Pravidelné břišní dýchání bolest vyléčí. Zalévání semínek radosti a lásky rozpustí semínka utrpení a strachu. Žádné soudy, výčitky, odmítání či vázání se. Zřekněte se pocitů nelibosti a zklamání.  Nebojujte se svými touhami, nevyvolávejte konflikt. Naslouchejte sami sobě s čistotou a soucitem.

„Vzdání se realitě nezmění to, co je. Vzdání se změní vás.“

Jana (7. 3. 2022)