NE-ZROZENÍ 7.3.

NE-ZROZENÍ

Thich Nhat Hanh: „Hluboký vhled pomíjivosti nás naučí udělat všechno hned. Za chvíli může být pozdě. Život je o vteřinách. Teď nebo nikdy. Už jste prožili nejúžasnější okamžik svého života? Bez osvobození se od minulosti a budoucnosti ho neprožijete. Život bez smrti není možný. Kdyby nebylo smrti, neexistoval by život. Musíte akceptovat obojí - narození i smrt. Kde je znak, tam je klam. Vidíme déšť, mrak, mlhu, jinovatku, ale nevidíme vodní páru. Přitom pára jenom změnila formu - znak.“

Nahlížejme zhluboka do podstaty každodenního života. Když vstáváme, jíme, pijeme, spíme… Není důležité, kolik času nám zbývá, ale jak ho prožijeme, abychom při tom byli šťastní. Náš život je podobný pikniku. Měl by být opravdový (dosažitelný) právě v tomto okamžiku. Když umíme prožít co nejintenzivněji přítomný okamžik, budeme připraveni odejít.

Praxe: Mysl je těkavá. Uniká z přítomnosti do minulosti a budoucnosti. Jenže náš skutečný domov je tady a teď! Jsou-li vaše myšlenky a bdělost pevné, potom jste vždy na místě a doma - bez ohledu na to, kde právě jste. Jestliže se vám ještě nepodařilo být „zde a nyní,“ další krok nedělejte. Zůstaňte na místě a dýchejte tak dlouho, dokud vaše myšlenky nepřestanou bloudit jinde. Dokud bezezbytku nedorazíte do přítomné chvíle. Jste-li v přítomnosti, můžete vyslovit větu „jsem doma“ a vítězoslavně se usmát. Nenecháte se strhávat zpět duchy minulosti ani vtahovat do virtuální budoucnosti. Zastavili jste natočený, stále dokola přehrávaný film. Už neběží. Šálek vaší mysli je čistý a prázdný. Jste svým vlastním pánem. Jste doma. Celistvost a svoboda jsou základy pravého štěstí.

Božství není ničím, po čem bychom měli pátrat, protože my sami jsme božství. Stejně jako vlna je vždy vodou. Vlna nemusí pátrat po vodě, protože ta je její součástí, podstatou. Otázka zní, zda v sobě máme dostatek soustředění, uvědomění a praxe, abychom se dokázali dotknout samotného základu existence.

„Ne-zrození je pravá podstata všeho, co je. Zvnějšku vidíme zrod a smrt, úspěch a nezdar, bytí a nebytí, příchod a odchod. Avšak když se zadíváme hlouběji, vidíme, že skutečná podstata věcí je nezrození a neumírání, nepřicházení odnikud ani neodcházení nikam, ani bytí, ani nebytí. Skutečná podstata všeho, co je, včetně mne a vás, je nezrozený a neumírající.“

Jana (7. 3. 2022)