ENERGIE UVĚDOMĚNÍ 3.3.

ENERGIE UVĚDOMĚNÍ

Každý z nás je „král,“ který vládne rozlehlému území, jímž protéká pět řek. První řekou je tělo, druhou pocity (emoce), třetí vnímání (mysl), čtvrtou představy (sny) a pátou vědomí (celek). Naše území je nesmírně rozsáhlé, plné bolesti, válečných konfliktů a strachu. Proto z něj stále utíkáme. Bojíme se utrpení ve vlastním nitru.

Starat se o sebe a obnovit mír v sobě je základní podmínkou pro pomoc ostatním. Využívejme k tomu každodenní příležitost - umění být tady a teď. Jak nádherné a uzdravující…

Je dobré si uvědomit, že v našem nevědomí je uložené všechno. Od zloby, utrpení, krutosti, lítosti, ignorace až po nejčistší lásku… Není důvod s čímkoliv bojovat a cokoliv potlačovat. Stačí si uvědomit svoji zlobu a nasměrovat k sobě jinou (léčivou) energii, která se o ni postará. Semínko pozitivní energie je  vědomé dýchání, které vezme vztekem nabitou energii do náruče, aby ji pochovala a utěšila. Hledejme trpělivě drahocenné semínko, ukryté pod mnoha vrstvami negativních emocí. Pokusme se jej dotknout. Všichni nosíme tuto vzácnou setbu v sobě. Držme ji při životě. Zlost je jedna energie, uvědomění je jiná energie (jako útulný obývací pokoj). Tato druhá energie je vždy přítomná, aby se postarala o tu první. Jako když se matka stará o své dítě.

Hněv je mocná energie. Abychom jej rozpoznali a dokázali s ním zacházet laskavě, potřebujeme čas. To stejné platí o bdělém dýchání, když postupně objímá a pojímá hněv. Není to hned. „Vím, že jsi tady, můj malý vzteku, můj starý příteli. Ná - teď se o tebe starám; vý - teď tě konejším; ná - teď tě rozpouštím; vý -  teď cítím uvolnění; ná - teď tě hladím; vý – teď tě objímám …“

Vždy zastupujme roli matky. Funguje to při jakékoliv emoci. Nepotlačujme ji. Pozvěme ji dál. Otevřme jí pomyslné dveře, jimiž může vejít. Uvítejme ji! „Ná – přijímám tě; vý – jsem tady pro tebe.“ Matka je tady pro své dítě a energie uvědomění je tu, aby jako matka objala energii bolesti. Ta se vrátí z obývacího pokoje zpět do podoby ukrytého semínka. Příště už bude o něco slabší. Ztratila část svojí energie. Dveře jsou již otevřené a mentální proud může bez překážek plynout. Zvěme strach do své uvědomělé mysli a každý den se o něj starejme. Je to pouze péče, kterou poskytuje starší a zkušenější partner mladšímu.

„Já jsem čisté vědomí, za ničím se nehoním, všechno tady, teď a k mání - snadné jako pousmání…“

Jana (3. 3. 2022)