LÁSKYBDĚLÉ PEČOVÁNÍ- 17.5.

LÁSKYBDĚLÉ PEČOVÁNÍ

„Udržuji se ve své sféře vlivu.“ (Jan Vojáček)

Co si představit pod pojmem sféra mého vlivu? To, co se týká opravdu jen mě, mého osobního pole - těla a mysli. Všechny rozptylující podněty z vnějšího světa, které jsou mimo sféru mého vlivu, trpělivě odkláním od své pozornosti. Překvapivě o nic nepřicházím, právě naopak. Získávám potřebný prostor pro nerušené sebepoznávání. A když vím, že mysl programuje fyzické tělo, které je pouze půjčeným nástrojem na cestu tímto životem, správné pořadí sféry mého vlivu je MYSL A TĚLO.

Volně podle Ajahna Brahmse:

Nejdůležitější na světě jsem - moje úroveň vědomí.

Nejdůležitější na světě je to, co je teď v mé mysli.

Nejdůležitější na světě je péče o každý stav mysli, který je přítomen.

Ať zažíváte cokoli, dejte tomu láskybdělé pečování. Věnujte životu maximální pozornost, hodnotu a úctu. Není nic důležitějšího než péče o přítomný okamžik. Zastavte se. Vnímejte. Cítíte únavu, zmar, zlost, nenávist, vinu, lítost či strach? Zůstaňte! Neutíkejte od svých pocitů! Všechny emoce k vám patří a mají svůj význam. Když je přijmete, setrváte s nimi a niterně je doprožijete, léčíte tím svoji duši i tělo. Pokud se sebou pravidelně vlídně hovoříte, navazujete nejcennější vztah, jaký kdy můžete mít: „Dobré ráno - mé milé, veselé já! Vítám tě a přeji pěkný den, naplněný laskavou péčí o přítomný okamžik.“Mé drahé, radostné já, děkuji za krásný den. Přeji ti dobrou noc a klidný spánek.“ Jednoznačným výsledkem upřímných rozhovorů sama se sebou budou častější stavy klidné mysli (pohody) a spokojeného těla (pohodlí).

Nejméně vhodné je znásilňovat své vědomí. Když po něm stále něco požadujete, chcete ho ovládat a řídit. Tím vzniká napětí. (Napjatá struna rezonuje). Nechte ho být.  Odstupte. Odevzdejte se přirozenosti přítomného okamžiku. Přehnaná snaha něčeho docílit (např. vyléčení) je násilná. Jde o agresi, o soupeření kdo z koho. Úplně postačí  léčit - pečovat - být přítomen.  To jde vždyckyPředejte situaci vyšší moudrosti. To vám umožní vystoupit z povinného smutku. Navnímávejte, že pokud váš blízký odchází s pomocí láskyplné péče, cítíte za jeho pokojný odchod hlubokou vděčnost.

Pečovat je vzácnější než uzdravovat. Pečování je poselství lásky. Jakýmkoli úkonem, který děláte s čistým srdcem (pro sebe nebo pro někoho jiného), stavíte dům klidu. Každá cihla představuje konkrétní akt láskybdělé péče. Kdykoli se ve vašem životě děje něco zásadního, co nemůžete ovlivnit, vložte mezi sebe a probíhající událost klid.

„Služba láskybdělým pečováním nechť je mým zákonem.“

Jana (17. 5.)